Radni sastanak Hrvatskih voda i Brodsko-posavske županije

MODERNIZACIJA LIJEVOOBALNIH SAVSKIH NASIPA

Radni sastanak Hrvatskih voda i Brodsko-posavske županije

Sustav obrane od poplava i navodnjavanje glavne su teme radnog sastanka održanog jučer u Brodsko-posavskoj županiji na kojem su nazočili generalni direktor Hrvatskih voda i direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i njegovi suradnici. Sastanku je nazočio i predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Pero Ćosić.

Župan Marušić istaknuo je kako Hrvatske vode puno ulažu u Brodsko-posavsku županiju. Generalni direktor izvijestio nas je o puno projekata koji su iz tog područja i o njihovim vrijednostima, a naravno da nas, kao županiju koja svojim južnim dijelom „leži“ na obalama rijeke Save, zanima prije svega obrana od poplava, uvažavajući pritom i rijeku Orljavu. Također, zanimaju nas i ostali projekti, pogotovo oni koji se tiču poljoprivrede i koji će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju. Završili smo projekt navodnjavanja u Orubici, imamo već uporabnu dozvolu za projekt koji je vrijedan okvirno 30 milijuna kuna te očekujemo ugovore s određenim poljoprivrednim proizvođačima za navodnjavanje tog dijela županije. Ono što smo u daljnjem koraku predvidjeli je projekt navodnjavanja u istočnim općinama Donji Andrijevci, Vrpolje i Velika Kopanica. Ti projekti su u početnoj fazi, no ono što je bitno je da su započeli – naglasio je župan Marušić.

Znamo da je riječ o županiji koja je vezana uz razvoj poljoprivrede i kojoj je bitna sigurnost obrane od poplava, u čemu je bitna koordinacija. Na području Brodsko-posavske županije u planu je 210 milijuna kuna vrijedna sanacija nasipa, od čega su već realizirani radovi u iznosu od 150 milijuna kuna. Pet dionica je završeno, na šest se još radi, a za tri se trebaju otvoriti natječaji u idućoj godini. Ne sumnjamo da ćemo do 2023. godine realizirati projekt modernizacije lijevoobalnih nasipa rijeke Save ukupne vrijednosti 370 milijuna kuna, od čega se iznos od 85% realizira iz sredstava Europske unije. Želimo pomoći i našim poljoprivrednicima i uredno održavati naše sustave odvodnje. Dogovorili smo daljnja ulaganja u sustav navodnjavanja i poticanje naših poljoprivrednika da koriste ove mogućnosti – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković o dosadašnjim i budućim projektima.

Na današnjem radnom sastanku sudionici su se dotakli i pitanja aglomeracije Nova Gradiška, kao i projekta Brod 2. Imamo aglomeraciju Nova Gradiška vrijednu 160 milijuna kuna, gdje su radovi u tijeku, a svima nam je želja nastaviti i ići prema Brod 2 aglomeraciji, koja bi trebala donijeti novih 150 kilometara kanalizacije, 50 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, ne samo na području Slavonskog Broda, već i za osam jedinica lokalne samouprave, koje bi trebale biti partneri u tom projektu, za što postoji i zaključak Vlade Republike Hrvatske – dodao je generalni direktor.